FAQ: Měření uhlíkové a vodní stopy jídel v restauracích Aramark

Nejčastější dotazy týkající se měření uhlíkové a vodní stopy našich jídel.

Jak přesné jsou výpočty CO₂ v aplikaci?

Science-based aplikace s přesným výpočtem, vytvořená ve spolupráci s vědci z univerzity v Basileji, je udržována, kontrolována a pravidelně aktualizována vědci z Zurich University of Applied Science (ZHAW), University of Zürich (UZH), Swiss Federal Institute of Technology in Zurich (ETHZ), Výzkumného ústavu ekologického zemědělství (FiBL), Quantis a dalších.

Co je zahrnuto v hodnocení CO₂ a co není jeho součástí?

Při určování CO₂ stopy potravin pracujeme s přizpůsobenými dotazníky, které zaznamenávají emise CO₂ tzv. farm to gate. To zahrnuje pěstování a výrobu ingrediencí, výrobní procesy, dopravu, skladování a výrobu a likvidaci obalů. Nezahrnuje to použití produktu spotřebitelem (např. vaření nebo vyhazování).

Jak se počítají emise CO₂ u potravinářských výrobků?

Vědecká metodika, která počítá emise CO₂ u produktů, se nazývá analýza životního cyklu (LCA). Jedná se o kvantitativní analýzu dopadu na životní prostředí způsobeného výrobou během celého životního cyklu produktu, od farmy po vidličku. Obvykle produkt prochází šesti fázemi: zemědělská výroba, doprava a distribuce, další zpracování, použití (spotřeba) a likvidace obalů produktu a jakýchkoli zbytků. LCA zdůrazňují, které fáze životního cyklu produktu mají největší potenciál stát se efektivnějšími z hlediska emisí CO₂. V naší stravě se většina emisí CO₂ vyskytuje ve fázi zemědělské výroby.

Lze férově porovnat emise CO₂ různých potravinářských výrobků?

Aby bylo zajištěno spravedlivé srovnání mezi potravinami, všechny hodnoty CO₂ jsou uvedeny v ekvivalentech CO₂ pro srovnatelné množství produktu, které pokrývá ⅓ normální denní potřeby. Tato klasifikace zohledňuje živiny a hmotnost potravin. Pro každou potravinu tedy zkoumáme, jakou část normální denní potřeby bílkovin (50 g), tuků (66 g), energie (2000 kcal), vody (2500 g) a sušiny (600 g) pokrývá a vypočítáme z toho jednotné množství: podíl denní potřeby.

  • Pro hodnocení potravin porovnáváme poměr mezi hodnotou CO₂ a podílem denní potřeby potraviny s naší současnou spotřebou.
  • Příklad: 100 g celozrnných cereálií obsahuje 10 g bílkovin, 7 g tuků, 1434 KJ, 16 g vody – 84 g sušiny. Proto je DFU: (10/50 + 7/66 + (1434 – 17 x 10 – 37 x 7)/6000 + 16/2500 + 84 /600) / 5 = 0,124
  • Vzhledem k hodnotě CO₂ 85 g CO₂ / 100 g – nyní máme 685 g CO₂/DFU. To aktuálně skóruje o 91,2 % lépe než všechny naše produkty.

Jaký je rozdíl mezi emisemi CO₂ a ekvivalenty CO₂?

Ekvivalenty CO₂ (CO₂) jsou jednotkou měření pro standardizaci klimatického dopadu různých skleníkových plynů. Účinek metanu na klima je 28krát větší než CO₂ a může být vyjádřen v ekvivalentech CO₂ (CO₂).

Jak je možné, že některá jídla s hovězím masem mají nižší vodní nebo uhlíkovou stopu než některá bezmasá jídla?

  • Při výpočtu hraje roli hlavně země původu a doprava. Může se stát, že pokud je zelenina importována z míst s velkým nedostatkem vody, tak se toto promítne výrazně do výsledných hodnot.
  • Významnou roli také hraje druh masa a také jeho použitá část. Ty nejvýběrovější části masa mají nevyšší vodní a uhlíkovou stopy a naopak.
  • S celkovými hodnotami také mohou velmi výrazně pohnout např. sušené plody, ořechy, rýže, tvrdé sýry, oleje

Proč některé polévky mají vysoké hodnoty skoro jako hlavní jídla?

  • V případě, že je použitý vývar, tak mohou hodnoty výrazněji narůstat
  • V případě použití surovin z oblastí, kde je nedosatek pitné vody může být vodní stopa vysoká