4 porce
- 4 lžíce domácího sádla
- 2 menší cibule
- 1 menší hlávku bílého zelí
- 4 brambory
- 2 mrkve
- čerstvý libeček
- 2 nožičky libovější moravské klobásy
- 1,5 litru hovězího vývaru
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 80 g hladké mouky
- bobkový list
- nové koření
- drcený kmín
- pepř
- sůl
- cukr
- ocet
Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce sádla, na kterém orestujeme cibuli do světle zlaté barvy. Přisypeme vrchovatou lžičku drceného kmínu a necháme rozvonět. Zasypeme moukou a opražíme dozlatova. Přilijeme vývar. Přidáme bobkový list a nové koření.
Bílé zelí si nakrájíme na drobné nudličky. Vložíme do polévkového základu společně s nastrouhanou mrkví a vaříme do změknutí. Brambory si nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť do měkka. Klobásu nakrájíme na půlkolečka, orestujeme na pánvi na lžíci sádla a přidáme do vařící se polévky.
Do změklého zelí přidáme uvařené brambory, přilijeme smetanu a krátce provaříme. Osolíme, opepříme, přidáme dvě lžíce octa a lžíci cukru. Sekanou libečkovou nať přidáme do hotové polévky, a ještě krátce zavaříme.
Do hotové polévky můžeme při podávání přidat kostičky opečeného chleba na troše sádla nebo lžíci kysané smetany.