4 porce
- 600 g vepřového boku
- 600 g kapusty
- 2 středně velké červené cibule
- 1 větší žlutá cibule
- ½ lžičky kmínu
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- ocet
- bobkový list
- nové koření
- cukr
Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. Kapustu očistíme, zbavíme košťálu, překrájíme listy na menší kousky a spaříme horkou vodou.
V hrnci rozpustíme vepřové sádlo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli. Na cibuli vložíme maso, osolíme a dochutíme pepřem a kmínem, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vlažnou vodou a mícháme. Poloměkké maso zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, doředíme vlažnou vodou a rozmícháme. Nakonec přidáme spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku. Za občasného míchání dodusíme, dokud vše není měkké.
Marinovaná cibule
Na lák potřebujeme 1,8 l vody, 0,5 kg cukru, 3 ks bobkového listu, 4 ks nového koření a 0,55 l octa. Vše provaříme, vložíme nakrájenou cibuli, opět pár minut provaříme a necháme zchladnout.