Světový den boje proti rakovině každoročně připadá na 4. února. Jeho smyslem je šířit osvětu o této nemoci, stejně jako metody vědomé prevence. Ve společnosti stále převládá názor, že rakovina je prokletím shůry, nebo výhradně genetickou záležitostí. Dědičnost patří mezi faktory, které mohou vést k diagnóze. Řadu dalších pak můžeme ovlivnit zdravým životním stylem!
Kouření přispívá ke vzniku karcinomu plic. Česká republika však drží smutné prvenství v nádorech tlustého střeva, kde se strava podílí až z 35 %! Pro srovnání, vliv kouření dosahuje max. 30 %. Příjem preventivních látek z kvalitních potravin je tedy pro zdraví zásadní.
Antioxidanty hrají prim
Zvyšte příjem antioxidantů. Jsou jimi například vitaminy A, C a E, karotenoidy, selen, vápník a zinek. Potravinové doplňky nebývají vždy nejlepší řešení! Ideální je příjem antioxidantů v čerstvém ovoci a zelenině – hojně zastoupeny jsou v mrkvi, rajčatech, hroznovém vínu, brokolici, červeném zelí, kedlubnách, cibuli i česneku. Bohatý na antioxidanty je také zelený čaj a celozrnné pečivo. To navíc obsahuje protinádorové látky lignany a vlákninu, která je prospěšná pro správnou funkci střev. Kyselina listová zase snižuje riziko rakoviny slinivky.
Zbavte se kil navíc
Ohrožující je přemíra alkoholu, červeného masa, uzenin a také soli. Červené maso lze částečně nahradit rybami nebo sójou, která snižuje riziko karcinomu prsu. Luštěniny mohou být efektivní proti rakovině žaludku a prostaty. Tepelná úprava by měla být šetrná, do 180 °C. Živočišné tuky omezte a zvyšte příjem nenasycených mastných kyselin z ořechů, semen a rostlinných olejů. Riziko onemocnění stoupá i s nadváhou. Doporučujeme tedy udržování optimální tělesné hmotnosti, mimo jiné i pravidelným pohybem. Motivujte sebe i své okolí dělat zdravé volby každý den!
10 tipů, jak snížit riziko rakoviny
- Udržujte si zdravou tělesnou váhu
- Snižte konzumaci masa a průmyslově zpracovaných potravin
- Jezte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny
- Přestaňte s kouřením
- Pravidelně se hýbejte na čerstvém vzduchu
- Užívejte alkohol s mírou
- Braňte se chronickému stresu
- Jídlo upravujte šetrnými tepelnými metodami
- Nahraďte živočišné tuky za rostlinné oleje
- Chraňte svou kůži při pobytu na slunci