4–5 porcí
- 750 g měkkého polotučného tvarohu
- 700 g čerstvých jahod
- 250 g hrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 150 g zakysané smetany
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- 25 g mleté skořice
- 300 ml vody
- 2 vejce
- vrchovatá kávová lžička škrobu (Solamyl, Naturamyl)
- šťáva z jednoho citronu
- sůl
- čerstvá máta na ozdobu
Tvaroh smícháme s moukou, přidáme vejce, osolíme a vypracujeme měkké a poddajné těsto. Necháme krátce odpočinout.
Z těsta tvoříme knedlíčky zhruba o velikosti golfového míčku, které pomalu vaříme v mírně osolené vodě asi 8 až 10 minut.
V hrnci svaříme vodu s cukrem a citronovou šťávou, zahustíme škrobem rozpuštěným v troše vody, přidáme překrájené očištěné jahody a krátce provaříme.
Na talíř nalijeme jahodovou omáčku, na ni naskládáme tvarohové knedlíčky, posypeme moučkovým cukrem se skořicí, polijeme rozpuštěným máslem a dozdobíme kysanou smetanou a lístkem máty.