6 porcí
- 1,2 kg hovězí zadní, ideálně váleček falešné svíčkové
- 150 g uzené slaniny
- 2 ks větší cibule
- 50 ml oleje
- 80 g cukru krystal
- 2 lžíce octa
- 300 g mrkve
- 200 g petržele
- 200 g celeru
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1,5 l hovězího vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- nové koření, celý pepř, bobkový list tymián, sůl
Ztuhlou slaninu si nakrájíme na klínky a těmi dobře prošpikujeme hovězí maso. Maso zprudka opečeme v kastrolu na oleji ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyndáme, do kastrolu vložíme nakrájenou cibuli, kterou necháme zezlátnout.
Přidáme cukr, trochu zkaramelizujeme, přilijeme ocet a necháme odpařit. Hned poté přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a hořčici a krátce orestujeme. Na tento zeleninový základ vložíme opečené maso, přidáme koření, podlijeme vývarem a dáme do trouby, vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi hodinu a půl a podle potřeby podléváme. Maso by mělo být ponořené asi do poloviny. Občas jej v troubě obrátíme.
Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Z výpeku vyndáme celá koření a vše propasírujeme přes jemný cedník nebo mixérem umixujeme dohladka. Přilijeme smetanu, podle potřeby zředíme vývarem. Dosolíme, přidáme máslo na zjemnění a podle potřeby můžeme dosladit nebo dokyselit citronovou šťávou.
Náš tip!
Zkuste k zeleninovému základu přidat jeden oloupaný citron, nakrájený na plátky. Před mixováním jej ale vyjměte a do omáčky přidejte z půlky citronu nastrouhanou kůru.