Suroviny
4 porce
- 200g hovězí kýty (4 plátky )
- 1 ks natvrdo uvařené vejce
- 2 ks sterilované okurky
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 1 ks střední cibule
- 40 g špek nebo slanina
- 80 g kvalitní gothajský salám nebo špekáčky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omáčka
- 50 g sádla
- 3 střední cibule
- 40 g slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- 800 ml hovězího vývaru
- 100 ml láku z okurek
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Postup
1) Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík nebo folii, osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořčice.
2) Na plátek naskládáme asi 10 g špeku nebo slaniny (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje nebo špekáčku (špalíček), čtvrtku vejce, půlku okurky (nakrájené podélně na čtvrtky – do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.
3) Pokračujeme omáčkou. V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda.
4) Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek nebo slaninu, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda.
5) Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.
6) Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem a precedíme ji přes síto na ptáčky.
7) Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem Podáváme s rýží.