Kedlubny představují velmi hodnotný zdroj vitamínu C, zejména tehdy, pokud je konzumujeme syrové. Nadýmavé účinky kedlubny je možné snížit dušením či vařením a do jídla přidat saturejku, čerstvou majoránku nebo bobkový list.
Možná ani netušíte, že neméně významné jsou i listy mladých kedluben, které kromě značného množství vitamínu C obsahují také karoteny.
Dokonce se v nich nachází více železa než v hlávkovém salátu nebo špenátu. Proto není od věci mladých listů kedluben při přípravě zeleninových jídel využít. Můžete je přidat do salátů, nebo je krátce spařit a využít stejně, jako mladý špenát. Vůbec neuděláte chybu, pokud přidáte dušené kedlubny i s mladými listy k pečenému vepřovému masu. Kedlubna je také velmi vhodná součást keto diety, neboť je opravdu nízkokalorická.
Kedlubny obsahují rovněž spoustu zásaditých minerálních látek. Patří mezi ně například draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Důležitá je i přítomnost vitamínu B.