Kimchi je korejské národní jídlo. Jde o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny. Tradičně se připravuje z čínského zelí, použít ale můžete i velmi mladé hlávkové zelí, případně mladou zelenou kapustu.
- 1 hlávku zelí
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 bílou cibuli
- 1 větší mrkev
- 5 lžiček soli bez jódu
- 2 lžičky sušených chilli vloček
- 3 stroužky utřeného česneku
- 1 lžíce cukru
- 3 lžičky rybí omáčky
- 1 lžička sezamových semínek
Hlávku zelí podélně rozkrojíme, oddělíme listy a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je nasolení zelí včetně silných dužin, aby bylo dostatečně měkké. Nasolené zelí necháme nejméně dvě hodiny, ale klidně i přes noc, odležet. Poté zelí dobře propláchneme studenou vodou, aby se zbavilo přebytečné soli. Při ochutnání by ale mělo stále zůstat příjemně slané.
Chilli vločky, česnek, cukr a rybí omáčku si smícháme s trochu vody. Přidáme sezamová semínka a vytvoříme si zálivku zelí. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, mrkev na drobné nudličky nebo nahrubo nastrouháme. Bílou cibuli nakrájíme na slabá půlkolečka. vše smícháme se zelím, zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Směsí naplníme uzavíratelné sklenice a dáme do chladu do lednice odležet.
Kimchi salát můžeme konzumovat prakticky okamžitě, ale v chladu vydrží klidně i měsíc, zelenina bude postupně prokvášet. Můžeme jej použít jako vynikající zdravou přílohu. i jako základ asijských polévek, nebo třeba k přípravě tradičního korejského pokrmu bibimbap. Skvěle chutná i s klasickým pečeným bůčkem.