Křupavé listy římského salátu jsou vitamínovou bombou. Tenhle salátový kultivar má vůbec nejvíc vitamínu a vysoký podíl vlákniny, proto dokáže dobře zasytit a rozhýbe střeva. Má jemně nasládlou chuť a určitě si jej zamilujete.
Listy římského salátu tradičně využijte ve studené kuchyni, ale dá se také upravit za tepla. Kromě rychlé salátové polévky jej můžete přimíchat do uvařené bramborové kaše, pevné listy salátu chutnají skvěle prudce opečené na grilu a dají se také zapékat.
Vy jej ale asi znáte z receptu nejpopulárnějšího – salátu Caesar. Ten však nepochází z Itálie, jak byste si možná mohli myslet. Ten prapůvodní recept vymyslel jistý šéfkuchař jménem Cesare Cardini v USA u příležitosti oslav dne nezávislosti v roce 1924. Jeho původní recept byl extrémně jednoduchý – obsahoval pouze salátové listy, krutony z bílého italského chleba bez kůrky, parmazán, worcestrovou omáčku a částečně vařená vejce. Ančovičky, kuřecí maso nebo slanina, které v receptech najdeme nyní, se začaly přidávat až mnohem později.