Suroviny
4 porce
- 1 kg rib eye steaku
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky mořské soli
- olivový olej na potření masa
Pepřová omáčka
- 200 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce zeleného pepře v nálevu
- 1 šalotka
- 300 ml smetany na šlehání
- 60 ml brendy
Postup
Steaky osušte. Pak maso potřete olivovým olejem a pravidelně a důkladně posypte solí a pepřem. Rozpalte gril nebo velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte tři minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ. Sejměte je z pánve a dejte na pět minut odpočinout, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila.
Pepřová omáčka
Zahřejte rendlík na středním plameni. Vlijte olej, vsypte nakrájenou šalotku a zelený pepř a dvě minuty zahřívejte. Přidejte dvě polévkové lžíce nálevu s pepře, vývar i brendy a tři čtyři minuty vařte. Přilijte smetanu a vařte dvě minuty, do zhoustnutí. Dejte stranou a udržujte v teple.