Rib eye steak s omáčkou ze zeleného pepře

Suroviny

4 porce

  • 1 kg rib eye steaku  
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky mořské soli
  • olivový olej na potření masa

Pepřová omáčka

  • 200 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce zeleného pepře v nálevu
  • 1 šalotka
  • 300 ml smetany na šlehání
  • 60 ml brendy

Postup

Steaky osušte. Pak maso potřete olivovým olejem a pravidelně a důkladně posypte solí a pepřem. Rozpalte gril nebo velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte tři minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ. Sejměte je z pánve a dejte na pět minut odpočinout, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila.

Pepřová omáčka

Zahřejte rendlík na středním plameni. Vlijte olej, vsypte nakrájenou šalotku a zelený pepř a dvě minuty zahřívejte. Přidejte dvě polévkové lžíce nálevu s pepře, vývar i brendy a tři čtyři minuty vařte. Přilijte smetanu a vařte dvě minuty, do zhoustnutí. Dejte stranou a udržujte v teple.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.