Ředkvičky obsahují vysoké množství vitamínu C, důležitého antioxidantu pro posílení imunity a ochranu buněk. Dále jsou bohaté na vitamín K nezbytný pro srážlivost krve a zdraví kostí, vitamíny skupiny B a minerály jako draslík, hořčík a fosfor.
Vláknina obsažená v ředkvičkách podporuje trávení a peristaltiku střev, čímž pomáhá předcházet zácpě a podporuje zdraví střevní mikroflóry. Díky diuretickým vlastnostem ředkvičky podporují vylučování škodlivin z organismu a napomáhají tak detoxikaci organismu.
Ředkvičky obsahují také látky s protizánětlivými účinky, které mohou pomáhat zmírňovat zánětlivé procesy v organismu. Vitamín C a antioxidanty obsažené v ředkvičkách podporují zdraví pleti a chrání ji před poškozením volnými radikály.
Využití v kuchyni
Ředkvičky se hodí do syrové stravy, ať už do salátů, zeleninových příloh, dipů nebo jen tak na chroupání. Můžeme je ale také samozřejmě tepelně upravovat, dusit, grilovat, zapékat v troubě nebo přidávat do polévek a omáček. Ředkvičky dodají šmrnc i obyčejným pokrmům, jako jsou tvarohové pomazánky, vaječná jídla nebo sendviče. Z listů ředkviček pak můžeme připravit pesto, přidat je do salátů nebo uvařit jako špenát.
Při výběru ředkviček dávejte přednost pevným a nepoškozeným kusům s jasně červenou barvou. Ředkvičky skladujte v lednici v igelitovém sáčku maximálně 3-4 dny. Před konzumací je důkladně omyjte. Pro pikantnější chuť nechte ředkvičky marinovat v octovo-olejovém dresingu.