Suroviny
pro 4 hosty
- 700 g brambor
- 2 celá vejce
- 250 g hrubé mouky
- 700 g čerstvých švestek
- 60 g másla
- 200 g práškového cukru
- 150 g máku
- sůl
Postup
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme vychladnout. Poté oloupeme a prolisujeme. Na vále je smícháme s hrubou moukou a vejci, přidáme špetku soli a vypracujeme tužší těsto. Pracujeme rychle, delším stáním by těsto zřídlo.
Z těsta nakrájíme čtverce, které poklademe švestkami a zabalíme dokulata. V mírně osolené vodě vaříme asi pět minut, než knedlíky vyplavou. Uvařené knedlíky necháme okapat.
Mák jemně umeleme, smícháme s cukrem a ve směs obalujeme hotové knedlíky. Na talíři přelijeme máslem a podáváme.