- 800 ml zeleninového vývaru
- 280 g květáku
- 100 g brambor
- 100 g smetany ke šlehání (33 %)
- 60 g čerstvého pórku
- 60 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- 1 menší mrkev
- ½ lžičky sladké papriky
- mletý muškátový květ
- citronová šťáva, pepř a sůl na ochucení
Květák rozebereme na menší růžičky, propláchneme, necháme okapat a pak dáme spolu s oloupaným česnekem (vcelku) na plech. Zakápneme olivovým olejem, poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Pečeme při 200 °C cca 30 minut. Očistíme zbylou zeleninu. Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo s trochou oleje, přidáme mrkev a brambory a opékáme. Po chvíli přidáme pórek a zarestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme opečený květák s česnekem a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a špetkou muškátového květu. Jemníme smetanou.