Pečený květák se zelenou tahini omáčkou

Suroviny

4 porce

  • 1 velký květák
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronová kůra
  • 1 lžička vločkové mořské soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • snítka tymiánu

Zelená omáčka z tahini

  • 80 g pasty tahini
  • 1 hrst ploché petržele
  • 1 stroužek česneku
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • vločková mořská sůl

Postup

Květák omyjeme a ponecháme spodní zelené listy. Po upečení jsou křupavé a mají skvělou chuť. Ve vroucí osolené vodě vaříme celý květák hlávkou dolů cca 6-10 minut. Květák vyndáme a necháme odkapat a vychladnout. Povolené máslo na pokojovou teplotu smícháme s olejem, tymiánem, citronovou kůrou, solí a pepřem. Hlávku květáku potřeme máslem a dáme péct do trouby na 170 °C 2 hodiny nebo grilujeme do té doby, dokud květák není měkký a nemá zlatavou barvu. Během pečení květák pětkrát nebo šestkrát potřete směsí oleje a másla. Květák nechte 5 minut vychladnout, potom nakrájejte na čtvrtky (nebo roztrhejte rukama) a podávejte s tahini omáčkou.

Zelená omáčka z tahini

Sezamovou pastu tahini, petrželku a česnek dejte do nádoby a mixujte zhruba minutu, dokud nevznikne zelená pasta. Přidejte 80 ml vody, citronovou šťávu, špetku soli a pokračujte v mixování až do podoby hladké zelené omáčky.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.