Suroviny
4 porce
- 1 velký květák
- 50 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- citronová kůra
- 1 lžička vločkové mořské soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- snítka tymiánu
Zelená omáčka z tahini
- 80 g pasty tahini
- 1 hrst ploché petržele
- 1 stroužek česneku
- citronová šťáva z půlky citronu
- vločková mořská sůl
Postup
Květák omyjeme a ponecháme spodní zelené listy. Po upečení jsou křupavé a mají skvělou chuť. Ve vroucí osolené vodě vaříme celý květák hlávkou dolů cca 6-10 minut. Květák vyndáme a necháme odkapat a vychladnout. Povolené máslo na pokojovou teplotu smícháme s olejem, tymiánem, citronovou kůrou, solí a pepřem. Hlávku květáku potřeme máslem a dáme péct do trouby na 170 °C 2 hodiny nebo grilujeme do té doby, dokud květák není měkký a nemá zlatavou barvu. Během pečení květák pětkrát nebo šestkrát potřete směsí oleje a másla. Květák nechte 5 minut vychladnout, potom nakrájejte na čtvrtky (nebo roztrhejte rukama) a podávejte s tahini omáčkou.
Zelená omáčka z tahini
Sezamovou pastu tahini, petrželku a česnek dejte do nádoby a mixujte zhruba minutu, dokud nevznikne zelená pasta. Přidejte 80 ml vody, citronovou šťávu, špetku soli a pokračujte v mixování až do podoby hladké zelené omáčky.