Pečené kuře na másle, dušená mrkev s hráškem, bramborová kaše

Ingredience na 4 porce

Kuře

  • 1 celé kuře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 40 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Mrkev s hráškem

  • 600 g mrkve
  • 200 g hrášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • 16 g másla (přibližně 1 polévková lžíce)

Postup

Kuře

Předehřejte troubu na 180°C. Kuře omyjte a osušte. Smíchejte sůl a grilovací koření, a směsí kuře důkladně potřete zvenku i zevnitř. Vložte kuře do pekáče, na povrch položte plátky másla. Přilijte do pekáče asi 100 ml vody.

Pečte v troubě přibližně 1-1,5 hodiny, dokud kuře nezměkne a nezezlátne. Během pečení kuře občas přelijte výpekem. Po upečení kuře vyjměte a uchovejte v teple. Výpek v pekáči zaprašte moukou a za stálého míchání metličkou krátce povařte, až vznikne jemná šťáva. Před podáváním kuře naporcujte na čtvrtiny.

Mrkev s hráškem

Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo a mrkev na něm krátce orestujte. Přidejte trochu vody (asi 50 ml), cukr, sůl a bílý pepř. Duste pod pokličkou do změknutí mrkve (asi 10-15 minut). Přidejte mražený hrášek a společně krátce restujte, dokud hrášek nezmění barvu na sytě zelenou.

Bramborová kaše

Uvařte asi 800 g brambor ve slané vodě doměkka. Slijte vodu, přidejte 50 g másla a 100 ml horkého mléka. Rozmačkejte nebo propasírujte na jemnou kaši, podle potřeby dochuťte solí.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.