Sladké papriky, které se vyskytují v mnoha barvách (od bílé až po tmavě fialovou) jsou oblíbenou zeleninou, kterou můžeme konzumovat syrovou nebo vařenou. Jsou součástí rodiny lilkovitých (stejně jako lilek, brambory a rajčata) a pocházejí ze Severní a Jižní Ameriky.
Bílé papriky obsahují cenné antioxidanty, vitamín C a kyselinu p-kumarovou. Kyselina p-kumarová se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny a funguje jako velmi silný antioxidant a má i celou řadu dalších zdravotních benefitů, včetně posílení srdeční činnosti či pozitivního vlivu na trávicí systém. Pálivé papriky obsahují látku zvanou kapsaicin. Ten přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání.
Největší význam pro zdraví mají papriky co nejčerstvější a pokud možno tuzemské. Paprikám totiž dlouhý transport a dlouhé skladování nesvědčí, neboť se rychle snižuje nutriční hodnota.
Při přípravě jídla jsou bílé papriky velmi univerzální. Syrové můžeme přidat ke všemu, od dipů a salátů až po těstoviny. Rovněž tak je můžeme zakomponovat do vařených jídel či si dát více práce a papriky ogrilovat společně s masem či upéct. A nesmíme zapomenout ani na pečené bílé papriky, plněné mletým masem a s rajčatovou omáčkou.
Papriky jsou obecně dobře snášené, ale někteří lidé mohou být alergičtí – tyto alergie jsou ale poměrně vzácné.