Květákový krém s pažitkou

Suroviny

4 porce

  • 700 g květáku
  • 300 g smetany ke šlehání (33%)
  • 250 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 0,5 l vody
  • 2 ks středně velké žluté cibule
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • pepř a sůl na ochucení
  • nasekaná pažitka na ozdobu

Postup

Květák očistíme a rozebereme na menší růžičky. Brambory nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a v hrnci na másle osmahneme. Poté zaprášíme moukou, přidáme brambory i květák a zalijeme vodou, aby zelenina byla ponořená. Uvaříme do měkka, poté rozmixujeme, zjemníme smetanou, přidáme muškátový oříšek a dle chuti osolíme a opepříme. Zdobíme sekanou pažitkou.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.