„Do našich restaurací nakupujeme právě dozrálé ovoce a zeleninu od lokálních dodavatelů a pár hodin po sklizni připravujeme speciality podle receptur špičkových šéfkuchařů. Sezónní strava prospívá zdraví lidí i planety.“
Proč jíst sezónně?
Je to přirozené
Naši dávní předci konzumovali sezónní ovoce a zeleninu běžně, protože neměli téměř žádné možnosti konzervace. Sezónní potraviny jsou přirozené pro náš organismus, který je zvyklý na život a podmínky v našem klimatickém pásu.
Budete zdravější
Sezónní ovoce a zelenina obsahuje řadu důležitých živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které v daných měsících tělo potřebuje. Dovážené potraviny velkou část živin ztrácí kvůli umělému dozrávání a dlouhému skladování.
Pochutnáte si
Sezónní potraviny, které právě dozrály na slunci, jsou šťavnaté, svěží, voňavé a mají výraznější chuť. Oproti tomu ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí nezralá. Během umělého dozrávání v kamionech nebo tzv. dozrávárnách svou chuť ztrácí.
Chráníte planetu
Produkty, které necestují přes půlku planety, mají mnohem nižší uhlíkovou stopu. Odpadá nutnost dlouhého skladování, dozrávání, zachlazování apod. I my tak můžeme přispět v boji za záchranu klimatu naší planety.
Šetříte peníze
Pokud kupujeme ovoce a zeleninu v době, kdy přirozeně roste a je jí všude dostatek, bude výsledná cena mnohem výhodnější. Snadno tak můžeme ušetřit peníze, kterých nikdy není dostatek.
Podporujete místní
Sezónním stravováním podporujeme domácí zemědělství, farmáře, místní pěstitele a také chovatele. Naše ekonomika tím pádem poroste a všichni se budeme mít o něco lépe.