Lokální superpotraviny z českých farem: Zdraví na dosah ruky

Často slýcháme o exotických superpotravinách, které zajišťují pevné zdraví a prodlužují věk. Přitom i česká pole a sady nabízí poklady, které mnozí přehlížejí. Jde o skutečné superpotraviny plné vitamínů a minerálů. Nákupem od místních farmářů navíc podpoříte lokální ekonomiku a snížíte svou uhlíkovou stopu.

Květák – bílý zázrak plný antioxidantů

Květák obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Ty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, čímž snižují riziko některých druhů rakoviny. Květák je účinný i proti bakteriím. Díky obsahu vlákniny a minerálů je velmi dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných druhů košťálové zeleniny ho dobře snáší i citlivější jedinci.

Borůvky a jahody – sladké bomby plné zdraví

Lesní i zahradní borůvky patří k nejzdravějším potravinám vůbec. Obsahují látky prospěšné pro oči a mozek. Jahody zase dodají tělu spoustu vitaminu C.

Kořenová zelenina – podceňovaný zdroj vlákniny

Mrkev, petržel či celer by neměly chybět v žádné kuchyni. Jsou bohaté na vlákninu a beta-karoten. Ten je důležitý pro zdravou pokožku a silnou imunitu. Mrkev nabízí také bohatou porci vlákniny a antioxidantů, které napomáhají regeneraci našeho organismu.

Červená řepa – přírodní lék na vysoký tlak

Tato sytě zbarvená zelenina pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšovat sportovní výkony. Obsahuje látky podporující tvorbu oxidu dusnatého – jedné z nejdůležitějších a zároveň nejmenších molekul produkovaných v lidském těle, která reguluje mnoho důležitých buněčných funkcí i zdravý průtok krve.

Špenát – proti rakovině i únavě

Spousta vitaminu C ve špenátu posiluje imunitu, zpomaluje stárnutí a chrání buňky před volnými radikály. Karotenoidy zase pomáhají předcházet ztrátě zraku. A vitamin E pak pomáhá organismus chránit před karcinogenními chorobami, chrání cévy, játra a potlačuje únavu.

Kysané zelí – probiotická bomba pro střeva

Tradiční česká pochoutka není jen chutná, ale i velmi zdravá. Kysané zelí obsahuje probiotika podporující zdravou střevní mikroflóru. Ta je klíčová pro správné trávení i silnou imunitu.

Zázvor – exotická pochoutka z českých skleníků

I když zázvor není původní českou plodinou, daří se mu i v našich podmínkách. Jeho pěstování ve sklenících se u nás rozmáhá. Zázvor má protizánětlivé účinky a pomáhá při nachlazení.

Proč nakupovat od českých farmářů?

Nákupem lokálních potravin podpoříte místní ekonomiku a snížíte environmentální zátěž spojenou s dopravou. Čerstvá zelenina a ovoce od farmářů má navíc vyšší nutriční hodnotu než dlouho skladované dovozové zboží.

Podle průzkumů nakupuje na farmářských trzích nebo přímo od zemědělců pravidelně 35 % Čechů. Dalších 40 % tak činí alespoň občas. Trend lokálních potravin tedy sílí.

Superpotraviny z českých polí a sadů jsou dostupné, chutné a zdravé. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe a objevit bohatství, které nám naše země nabízí. Dopřejte svému tělu to nejlepší a podpořte přitom lokální zemědělce. Vaše tělo i peněženka vám poděkují.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.