Lívance s jahodami a šlehačkou

Suroviny

4–5 porcí

  • 475 g čerstvých jahod
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g cukru moučka
  • 25 g kakaového prášku
  • 15 g droždí
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml polotučného mléka (1,5%)
  • 50 ml rostlinného stolního oleje
  • 1 vejce
  • sůl
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 vrchovatá kávová lžička škrobu (Solamyl, Naturamyl)
  • 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
  • 300 ml vody

Postup

Do prosáté mouky přidáme cukr a špetku soli. V části vlažného mléka rozmícháme droždí a vejce, vlijeme do mouky a zpracujeme těsto, které zbylým vlahým mlékem povolíme tak, aby bylo hladké. Necháme kynout na mírně teplém místě. Vykynuté těsto lijeme do tukem potřeného horkého lívanečníku nebo pánve a opékáme z obou stran do zlatova.

V hrnci svaříme vodu s cukrem a citronovou šťávou, zahustíme škrobem rozpuštěným v troše vody, přidáme překrájené očištěné jahody a krátce provaříme.

Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dotuha.

Do misky vlijeme jahodovou omáčku, na ni skládáme lívance, které zdobíme ušlehanou smetanou a kakaem smíchaným s moučkovým cukrem.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.