Suroviny
4–5 porcí
- 475 g čerstvých jahod
- 300 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 50 g cukru moučka
- 25 g kakaového prášku
- 15 g droždí
- 500 ml smetany ke šlehání
- 400 ml polotučného mléka (1,5%)
- 50 ml rostlinného stolního oleje
- 1 vejce
- sůl
- šťáva z půlky citronu
- 1 vrchovatá kávová lžička škrobu (Solamyl, Naturamyl)
- 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
- 300 ml vody
Postup
Do prosáté mouky přidáme cukr a špetku soli. V části vlažného mléka rozmícháme droždí a vejce, vlijeme do mouky a zpracujeme těsto, které zbylým vlahým mlékem povolíme tak, aby bylo hladké. Necháme kynout na mírně teplém místě. Vykynuté těsto lijeme do tukem potřeného horkého lívanečníku nebo pánve a opékáme z obou stran do zlatova.
V hrnci svaříme vodu s cukrem a citronovou šťávou, zahustíme škrobem rozpuštěným v troše vody, přidáme překrájené očištěné jahody a krátce provaříme.
Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dotuha.
Do misky vlijeme jahodovou omáčku, na ni skládáme lívance, které zdobíme ušlehanou smetanou a kakaem smíchaným s moučkovým cukrem.