Na cca 5 krajíců chleba
- 500 g květáku
- 150 g sýra typu žervé (bez příchuti)
- 1 jarní cibulka
- lžička plocholisté petržele
- rovná lžička kurkumy
- pepř a sůl
- sekaná petrželka a nakládaná červená cibule na ozdobu
Nakládaná cibule
- 1 červená cibule
- 100 g cukru krystal
- 0,4 l vody
- 0,1 l 8% octa
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a povaříme v mírně osolené vodě do konzistence na skus (cca 10 minut). Uvařený květák necháme zcela vychladnout. Zchladlý nasekáme nožem na hrubší kousky, přidáme najemno nasekanou cibuli, petrželku, kurkumu a žervé, osolíme a opepříme podle chuti a vše důkladně promícháme. Pomazánku dáme vychladit do ledničky.
Cibuli si připravíme den předem. Oloupeme ji a nakrájíme na slabá kolečka, která překrojíme napůl. Marinujeme přes noc v láku z vody, cukru a octa.
Pomazánku mažeme na čerstvý chléb, zdobíme naloženou cibulí a sypeme sekanou petrželkou.