Květák snižuje riziko některých druhů rakoviny. Obsahuje totiž hořčičné glykosidy, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Květák je účinný i proti bakteriím. Díky obsahu vlákniny a minerálů je velmi dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných druhů košťálové zeleniny ho dobře snáší i citlivější jedinci.
Květák je bohatý na vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. Obsahuje minimum kalorií a přitom vás zasytí na dlouhou dobu. Ve 100 gramech se nachází jen asi 25 kalorií.
Jak vybrat a skladovat květák
Při nákupu vybírejte květák s těsně uzavřeným bílým až slonovinovým květenstvím. Květy by neměly být otevřené ani nažloutlé. To je známka přezrálosti. Květák by měl být pevný a obklopený zelenými listy. Neměl by nepříjemně zapáchat.
Květák rychle podléhá zkáze. Ideální je proto spotřebovat ho co nejdříve po nákupu. V lednici vydrží maximálně 2-3 dny. Květák můžete skladovat i nakrájený na růžičky v mrazáku.