Ingredience na 4 porce
Kedlubnové placičky
- 500 g kedluben
- 1 středně velká cibule
- 1/4 lžičky mletého muškátového květu
- 60 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 vejce (přidáno pro lepší konzistenci)
- 4 lžíce hladké mouky (přidáno pro lepší konzistenci)
- 1 lžíce nasekané petrželové natě (přidáno pro chuť)
- 2 lžíce rostlinného oleje na smažení
Příloha
- 200 g loupaných brambor
- 1 lžíce nasekané pažitky
- Špetka soli
Česnekový dresing
- 60 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- špetka pepře
Postup
- Kedlubny oloupejte a nastrouhejte najemno. Lehce osolte a nechte chvíli odstát. Poté scedťe přebytečnou vodu.
- K nastrouhaným kedlubnám přidejte najemno nasekanou cibuli, muškátový květ, smetanu, sůl, pepř, vejce, mouku a petrželovou nať. Vše důkladně promíchejte.
- Z připravené směsi vytvarujte placičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a smažte placičky z obou stran dozlatova. Pokud je třeba, dopečte je v troubě předehřáté na 180°C po dobu 5-7 minut.
- Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory a uvařte je v osolené vodě doměkka.
- Připravte česnekový dresing: smíchejte smetanu s prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Uvařené brambory sceďte, posypte je nasekanou pažitkou a lehce promíchejte.
- Kedlubnové placičky podávejte s vařenými bramborami s pažitkou a česnekovým dresingem.
Dobrou chuť!