4 porce
- 800 g kančí plece
- 250 g cibule
- 100 g anglické slaniny
- 250 g mrkve
- 250 g celeru
- 150 g petržele
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- lžíce čerstvého tymiánu
- několik lístků šalvěje
- 100 g rajčatového protlaku
- 500 ml červeného vína
- 1 citron
- 1 litr vývaru
- 100 g oleje
- 100 g másla
- sůl
Postup
Kančí plec nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a opečeme na oleji dohněda. Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky, ostatní zeleninu na větší kousky.
Opečené maso vyndáme, a na výpeku orestujeme dozlatova kostičky slaniny a cibule. Přidáme větší kousky zeleniny a orestujeme zeleninu dozlatova. Poté je čas přidat koření, rajčatový protlak a drcený česnek. Znovu orestujeme, aby nám protlak zesládl a koření se rozvonělo. Poté zalijeme červeným vínem a necháme alkohol odpařit. Vložíme maso, zelené bylinky a přilijeme vývar tak, aby maso bylo potopené asi do dvou třetin. Dusíme asi hodinu a půl a postupně přiléváme vývar.
Zelenina nám změknutím omáčku zahustí. Pokud chcete opravdu hustou omáčku, můžete část zeleniny vyndat a rozmixovat a poté ji vrátit zpět do ragú. Podáváme s pečenými bramborami nebo špekovým a houskovým knedlíkem. Na talíři můžeme ozdobit kompotovanými brusinkami nebo nočkem ušlehané šlehačky. Podle chuti ragú dochutíme vymačkaným citronem.