Jahodový dezert Eton mess

  • 500 g jahod
  • 3 vaječné bílky
  • 180 g cukru krupice
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru

Současným trendem v restauracích je vytváření ,,neperfektních“ dezertů. Tedy ne pravidelné tvary, ale v podstatě takový sladký nepořádek na talíři. Textury a sladké suroviny různých velikostí a tvarů, skládané naoko ledabyle. Jedním z výborných příkladů trendy dezertu je v Anglii oblíbený jahodový letní dezert Eton mess, který má svůj název podle staré anglické Eton College a tradičně se podává po tamním kriketovém zápasu. Připravit si ho není vůbec složité a výsledek je dokonalý.

Postup

1) Sněhové pusinky, připravené z bílků, citronové kůry, šťávy a cukru nalámeme na větší kousky.

2) Ušleháme tuhou šlehačku. Čerstvé jahody rozdělíme na dvě poloviny, polovinu rozmixujeme na protlak a zlehka vmícháme do ušlehané šlehačky. Druhou polovinu jahod si nakrájíme na menší kousky a prosladíme. Doporučujeme přidat ještě trochu nastrouhané limetkové kůry a najemno nasekaný stonek citronové trávy. Vše promícháme se lžící jahodového protlaku.

3) Šlehačkovo-jahodovou hmotu lžící nebo cukrářským sáčkem dáme dle fantazie na talíř, doplníme různě velkými zlomky sněhových pusinek a přidáme jahodovou směs. „Mess“ znamená v angličtině „nepořádek“, takže fantazii v servírování se meze nekladou. Směs můžete samozřejmě i vrstvit na sebe v širších skleničkách.

4) Perfektně vychlazený, se sklenicí domácí limonády, je Eton mess tím nejlepším letním dezertem.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.