- 500 g jahod
- 3 vaječné bílky
- 180 g cukru krupice
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
Současným trendem v restauracích je vytváření ,,neperfektních“ dezertů. Tedy ne pravidelné tvary, ale v podstatě takový sladký nepořádek na talíři. Textury a sladké suroviny různých velikostí a tvarů, skládané naoko ledabyle. Jedním z výborných příkladů trendy dezertu je v Anglii oblíbený jahodový letní dezert Eton mess, který má svůj název podle staré anglické Eton College a tradičně se podává po tamním kriketovém zápasu. Připravit si ho není vůbec složité a výsledek je dokonalý.
Postup
1) Sněhové pusinky, připravené z bílků, citronové kůry, šťávy a cukru nalámeme na větší kousky.
2) Ušleháme tuhou šlehačku. Čerstvé jahody rozdělíme na dvě poloviny, polovinu rozmixujeme na protlak a zlehka vmícháme do ušlehané šlehačky. Druhou polovinu jahod si nakrájíme na menší kousky a prosladíme. Doporučujeme přidat ještě trochu nastrouhané limetkové kůry a najemno nasekaný stonek citronové trávy. Vše promícháme se lžící jahodového protlaku.
3) Šlehačkovo-jahodovou hmotu lžící nebo cukrářským sáčkem dáme dle fantazie na talíř, doplníme různě velkými zlomky sněhových pusinek a přidáme jahodovou směs. „Mess“ znamená v angličtině „nepořádek“, takže fantazii v servírování se meze nekladou. Směs můžete samozřejmě i vrstvit na sebe v širších skleničkách.
4) Perfektně vychlazený, se sklenicí domácí limonády, je Eton mess tím nejlepším letním dezertem.