10 kusů
- 350 g polohrubé mouky
- 280 g čerstvých jahod
- 250 g cukru krupice
- 200 ml polotučného mléka (1,5 %)
- 150 ml stolního rostlinného oleje
- 5 vajec
- 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
- lžička kypřicího prášku do pečiva
- sůl
- tuk (máslo, Hera) a hrubá mouka na vymazání a vysypání formiček
Formičky na pečení vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou (neplatí pro papírové košíčky).
Mouku promícháme s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Přilijeme mléko vejce a olej. Promícháme, ale nešleháme. Jahody očistíme, větší kusy překrájíme na čtvrtky.
Směs nalijeme do formiček (těsto plníme jen cca do ¾ formičky), nasypeme do nich jahody a pečeme při 180 °C asi 20 minut.
TIP: Pokud jahody poprášíme trochou hladké mouky, neklesnou na dno formičky.