Suroviny
4 porce
- 400 g rýže
- 10 ml olivového oleje
- 30 g másla
- 100g strouhaného parmazánu
- 50 g hrášeku
- 50 g bílého chřestu
- 100 g pancetty
- 50 g šalotky
- 200 ml bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
Postup
Panchetu nebo parmu nakrájíme na tenký plátek a uděláme chips.
Omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce stonků, stonky oloupejte. Vhoďte je do vroucí osolené vody a krátce povařte, stačí 3 minutky, aby chřest zůstal křupavý. Sceďte a nechte okapat. Nakrájíme na 4 cm.
V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.
Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmezán, poté opatrně vmíchejte chřest, hrášek a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá. Ozdobíme chipsem a bylinky.