Hrachová kaše, pečená mrkev z farmy, bylinkové pesto

Ingredience na 4 porce

Hrachová kaše

  • 440 g hrachu
  • 80 g žluté cibule
  • 12 g loupaného česneku (asi 3 stroužky)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 40 g vepřového sádla
  • Sůl dle chuti
  • Špetka mletého černého pepře

Pečená mrkev

  • 600 g mrkve z farmy
  • 60 g másla
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • Špetka soli

Bylinkové pesto

  • 8 g plocholisté petržele (hrst lístků)
  • 40 g pažitky
  • 8 ml olivového oleje
  • Špetka soli

Postup

Hrachová kaše

Hrách několikrát propláchněte a nechte několik hodin namočený ve studené vodě. Poté hrách uvařte do měkka, sceďte a vývar si ponechte. Na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte utřený česnek a nechte rozvonět. Přidejte uvařený hrách, majoránku, špetku pepře a sůl dle chuti. Nakonec přilijte trochu teplého vývaru z hrachu, aby vznikla konzistence kaše.

Pečená mrkev

Mrkev očistěte a podélně přepulte. Krátce ji povařte v osolené vodě (blanšírujte). Na pekáč dejte máslo, blanšírovanou mrkev, lehce posypte cukrem a solí. Pečte v troubě při 180°C, dokud mrkev nezezlátne, což trvá přibližně 20-25 minut.

Bylinkové pesto

V hrnci zahřejte olivový olej na 80°C. Přidejte lístky petržele a nasekanou pažitku. Vše rozmixujte do hladka a nechte vychladnout.

TIP: Pro extra chuť můžete na suché pánvi opražit slunečnicová semínka a posypat jimi hotové jídlo.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.