Ingredience na 4 porce
Hrachová kaše
- 440 g hrachu
- 80 g žluté cibule
- 12 g loupaného česneku (asi 3 stroužky)
- 1 lžička sušené majoránky
- 40 g vepřového sádla
- Sůl dle chuti
- Špetka mletého černého pepře
Pečená mrkev
- 600 g mrkve z farmy
- 60 g másla
- 2 lžičky krupicového cukru
- Špetka soli
Bylinkové pesto
- 8 g plocholisté petržele (hrst lístků)
- 40 g pažitky
- 8 ml olivového oleje
- Špetka soli
Postup
Hrachová kaše
Hrách několikrát propláchněte a nechte několik hodin namočený ve studené vodě. Poté hrách uvařte do měkka, sceďte a vývar si ponechte. Na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte utřený česnek a nechte rozvonět. Přidejte uvařený hrách, majoránku, špetku pepře a sůl dle chuti. Nakonec přilijte trochu teplého vývaru z hrachu, aby vznikla konzistence kaše.
Pečená mrkev
Mrkev očistěte a podélně přepulte. Krátce ji povařte v osolené vodě (blanšírujte). Na pekáč dejte máslo, blanšírovanou mrkev, lehce posypte cukrem a solí. Pečte v troubě při 180°C, dokud mrkev nezezlátne, což trvá přibližně 20-25 minut.
Bylinkové pesto
V hrnci zahřejte olivový olej na 80°C. Přidejte lístky petržele a nasekanou pažitku. Vše rozmixujte do hladka a nechte vychladnout.
TIP: Pro extra chuť můžete na suché pánvi opražit slunečnicová semínka a posypat jimi hotové jídlo.