Suroviny
4 porce
- 500 g krevet
- 3 šalotky
- 200 g rajčat
- 100 g mrkve
- 35 g zázvoru
- 50 g řapíkatého celeru
- 50 g petržele
- 200 ml bílého vína
- 40 g másla
- 2 ks salátu Little Gem
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
Krevety oloupeme. Hlavy a schránky si dáme zvlášť, nevyhazujeme. Odstraníme střívka. Očištěné krevety napícháme na špejle nebo špízky.
Zeleninu nakrájíme na stejné kousky a orestujeme v rendlíku, přidáme schránky z krevet. Znovu restujeme. Podlijeme bílím vínem a odpaříme alkohol. Přidáme rajčata a vodu. Vaříme zhruba 30 minut. Ponorným mixérem promixujeme a přes jemný cedník propasírujeme. Svaříme na sílu a zahustíme studeným máslem, osolíme a opepříme.
Špízy krevet lehce zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a grilujeme z každé strana asi 1,5 minuty.
Salát překrojíme, lehce pokapeme olejem a pečeme zprudka z každé strany zhruba 1 minutu. Krevety servírujeme k opečenému salátu podlité omáčkou. Dozdobíme čerstvými bylinkami.