Grilované krevety s grilovaným salátem a omáčkou ze schránek a zeleniny

Suroviny

4 porce

  • 500 g krevet
  • 3 šalotky
  • 200 g rajčat
  • 100 g mrkve
  • 35 g zázvoru
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 50 g petržele
  • 200 ml bílého vína
  • 40 g másla
  • 2 ks salátu Little Gem
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

Krevety oloupeme. Hlavy a schránky si dáme zvlášť, nevyhazujeme. Odstraníme střívka. Očištěné krevety napícháme na špejle nebo špízky.

Zeleninu nakrájíme na stejné kousky a orestujeme v rendlíku, přidáme schránky z krevet. Znovu restujeme. Podlijeme bílím vínem a odpaříme alkohol. Přidáme rajčata a vodu. Vaříme zhruba 30 minut. Ponorným mixérem promixujeme a přes jemný cedník propasírujeme. Svaříme na sílu a zahustíme studeným máslem, osolíme a opepříme.

Špízy krevet lehce zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a grilujeme z každé strana asi 1,5 minuty.

Salát překrojíme, lehce pokapeme olejem a pečeme zprudka z každé strany zhruba 1 minutu. Krevety servírujeme k opečenému salátu podlité omáčkou. Dozdobíme čerstvými bylinkami.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.