Ingredience
- 480 g kedlubny
- 80 g cibule žluté
- 2 g muškátového květu (mletého)
- 60 g smetany ke šlehání (33%)
- 5 g soli
- 3 g černého pepře (mletého)
- 200 g brambor (loupaných)
- 8 g rostlinného oleje
- 400 ml vody nebo vývaru
- 4 g čerstvé pažitky
- 40 g veky na krutony
- 2 g čerstvého tymiánu
Postup
- Očistěte a nakrájejte cibuli na malé kostičky. Restujte ji na části oleje do lehce zlaté barvy.
- Brambory nakrájejte na kostky, přidejte k cibuli spolu s tymiánem. Zalijte vodou nebo vývarem a vařte do měkka.
- Kedlubnu oloupejte, nakrájejte na kostky stejné velikosti jako brambory a vařte do měkka.
- Osolte, opepřete a přidejte muškátový květ. Vše rozmixujte dohladka.
- Přidejte smetanu a krátce povařte.
- Připravte krutony: Veku nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete a pečte na zbytku oleje v troubě do zlatova.
- Polévku ozdobte čerstvě nasekanou pažitkou a krutony.
Dobrou chuť!