Pečené kuře na paprice s čerstvou kapií z farmy, domácí halušky

Ingredience na 4 porce

  • 1 kuře (přibližně 1,2 kg)
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 40 g másla
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml smetany na vaření (16%)
  • špetka černého pepře
  • 1 lžička cukru krupice
  • 200 g čerstvě sklizené kapie
  • trocha nasekané pažitky na ozdobu

Postup

  1. Kuře omyjte, osušte a rozdělte na čtvrtky. Osolte, posypte grilovacím kořením a uzenou paprikou.
  2. V pekáči rozpusťte máslo, přidejte připravené kuře a podlijte trochou vody. Pečte v troubě předehřáté na 180°C do měkka (přibližně 45-60 minut).
  3. Mezitím si připravte omáčku. Na polovině oleje osmahněte jemně nakrájenou cibuli do růžova.
  4. Přidejte sladkou papriku, krátce opečte a zalijte trochou vody. Přiveďte k varu.
  5. V jiné pánvi připravte světlou jíšku z druhé poloviny oleje a mouky. Postupně ji zařeďte do omáčky a důkladně prošlehejte.
  6. Omáčku vařte za občasného míchání asi 20 minut. V polovině času přidejte mléko, smetanu a cukr. Podle chuti osolte a opepřete.
  7. Čerstvou kapii nakrájejte na proužky a krátce opečte. Přidejte do hotové omáčky a krátce povařte.
  8. Upečené kuře vyjměte z pekáče. Výpek přidejte do omáčky a promíchejte.
  9. Podávejte čtvrtku kuřete s paprikovou omáčkou, domácími haluškami (připravte podle návodu) a posypané nasekanou pažitkou.

Dobrou chuť!

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.