Ingredience na 4 porce
- 1 kuře (přibližně 1,2 kg)
- 1 lžička grilovacího koření
- 1 lžička soli
- 1 lžička uzené papriky
- 40 g másla
- 1 střední cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml mléka
- 100 ml smetany na vaření (16%)
- špetka černého pepře
- 1 lžička cukru krupice
- 200 g čerstvě sklizené kapie
- trocha nasekané pažitky na ozdobu
Postup
- Kuře omyjte, osušte a rozdělte na čtvrtky. Osolte, posypte grilovacím kořením a uzenou paprikou.
- V pekáči rozpusťte máslo, přidejte připravené kuře a podlijte trochou vody. Pečte v troubě předehřáté na 180°C do měkka (přibližně 45-60 minut).
- Mezitím si připravte omáčku. Na polovině oleje osmahněte jemně nakrájenou cibuli do růžova.
- Přidejte sladkou papriku, krátce opečte a zalijte trochou vody. Přiveďte k varu.
- V jiné pánvi připravte světlou jíšku z druhé poloviny oleje a mouky. Postupně ji zařeďte do omáčky a důkladně prošlehejte.
- Omáčku vařte za občasného míchání asi 20 minut. V polovině času přidejte mléko, smetanu a cukr. Podle chuti osolte a opepřete.
- Čerstvou kapii nakrájejte na proužky a krátce opečte. Přidejte do hotové omáčky a krátce povařte.
- Upečené kuře vyjměte z pekáče. Výpek přidejte do omáčky a promíchejte.
- Podávejte čtvrtku kuřete s paprikovou omáčkou, domácími haluškami (připravte podle návodu) a posypané nasekanou pažitkou.
Dobrou chuť!