Dušená kedlubna na smetaně podle Lukáše Sedláčka

Skvělý recept na rychlý a chutný oběd nebo večeři.

Suroviny

4 porce

  • 500 g kedluben
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany
  • 4 vejce
  • 4 snítky kopru
  • 500 g brambor grenaille
  • lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml vývaru nebo vody
  • pažitka na ozdobení

Postup

Brambory omyjeme a rozpůlíme podélně na poloviny, osolíme a opepříme. Přidáme trochu oleje, rovnoměrně rozprostřeme na plech a dáme péct do rozehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut. V polovině pečení brambory promícháme.

Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli s česnekem nakrájíme najemno a orestujeme dozlatova na rozpálené pánvi s čerstvým máslem. Kedlubnu očistíme a nakrájíme na hrubší kostky cca 1 cm, přidáme k cibuli a česneku a lehce opečeme. Zelenina by měla změknout.

Zeleninu zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme zhruba 5 minut. Přidáme smetanu a zredukujeme. Na závěr přidáme nasekaný kopr. Dozdobíme pažitkou a můžeme podávat!

Lukáš Sedláček

Lukáš Sedláček

Šéfkuchař Lukáš Sedláček se pohybuje v kuchyni od malička. Hned po škole nastoupil do restaurace Ambiente Brasileiro v Praze. Nejvíce zkušeností nasbíral u Riccarda Lucqueho, majitele vyhlášených restaurací La Finestra, Aromi a La Bottega, kde zastával pozici šéfkuchaře. Velkou školou byly stáže v Itálii, Velké Británii a Austrálii.