Základem je nakupovat ovoce a zeleninu v sezóně. Vybírejte ovoce a zeleninu od českých nebo slovenských pěstitelů, zajistí vám kvalitní potravinu, která netrpí dlouhým transportem a neúměrně dlouhým dozráváním ve skladech.
Ovoce nakupované mimo sezónu je většinou dovážené z dalekých krajin a po cestě ztrácí nejen chuť, ale především své nutriční hodnoty. Když vybíráte v obchodě ovoce a zeleninu, používejte své smysly. Vůně, struktura povrchu a optický vzhled ovoce jsou první známky, podle kterých je možné rozeznat, zda kupujete čerstvé a kvalitní ovoce.
Nekupujte první kus ovoce nebo zeleniny, na který vám padne ruka, ale pečlivě vybírejte. Sledujte skvrny na ovoci a zelenině. Ovoce a zeleninu s výraznými skvrnami nebo počínající plísní nekupujte, ani ve slevě. Zkontrolujte barvu, zda má správný odstín. Například nekupujte zelené jahody, žluté okurky apod.
Také zkontrolujte, zda nemá plod otlačeniny a není pomačkaný, zkrátka zda s ním bylo šetrně zacházeno. Přičichněte k ovoci. Některé plody svěže voní, jen když jsou čerstvé. Podle vůně je také možné poznat, zda již není plod dlouho na pultu a nezačíná se kazit.
Dotekem zkuste, jakou má ovoce strukturu. Například jablka a hrušky by měly být pevné, ale broskve, švestky a další „měkké plody“ by měly být měkčí. Při tomto testování dejte pozor, abyste ovoce neponičili. Ovoce a zeleninu vybírejte raději z otevřených krabic než z uzavřených boxů a igelitových přebalů. Potěžkejte ovoce. Pokud je těžké v porovnání se svou velikostí, pak jste vybrali čerstvý plod!