Kapii můžeme považovat za „poddruh“ klasické papriky. Od ostatních paprik se odlišuje především tím, že neobsahuje látku zvanou kapsaicin, takže díky tomu kapie nikdy nepálí. Stejně jako u ostatních paprik, i kapie existují ve všech různých barevných variantách.
Kapie jsou bohatým zdrojem vitamínu C a celé řady dalších antioxidantů. Ceněné jsou zvláště červené kapie, protože mají vyšší obsah živin než kapie zelené. Například množství karotenoidů (antioxidantů) je skoro desetkrát vyšší.
Pokud jde o vitamín C, obsahují ho červené kapie dvakrát víc než zelené. Červené i zelené kapie pak obsahují velké množství kyseliny p-kumarové. Kyselina p-kumarová se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny a funguje jako velmi silný antioxidant a má i celou řadu dalších zdravotních benefitů, včetně posílení srdeční činnosti či pozitivního vlivu na trávící systém.
Červené kapie jsou také vydatným zdrojem bioflavonoidu rutinu. Rutin pomáhá posilovat elasticitu stěny cévní a ředí krev, čímž zlepšuje tak její cirkulaci, což je důležité zejména pro mozek a srdce. Rutin zároveň působí preventivně proti rakovině a zesiluje účinky vitamínu C (proto se často setkáváme s potravinovými doplňky, kombinujícími vitamín C a rutin).
V kuchyni mají kapie všestranné využití. Je možné je konzumovat syrové, ať už samostatně jako součást přílohy nebo jako lehkou svačinu, nebo jako součást zeleninových salátů. Kapie se dobře uplatňují i v teplé kuchyni, například při přípravě leča. Lze je grilovat, marinovat či nakládat v oleji.
Byla by velká škoda kapie přehlížet, kromě lahodné chuti, bez rizika pálení, poskytuje jejich konzumace i celou řadu zdravotních benefitů.