Chcete-li, aby polévka byla opravdu chutná, použijte vždy aktuální sezónní zeleninu, to se prostě nedá ošidit. Když k tomu přidáte zeleninu českou, pak máte jistotu, že bude chutnější. Taková zelenina se totiž, na rozdíl od té importované, může sklízet v plné vyzrálosti.
Chcete-li zeleninovou polévku opravdu silnou, investujte čas do toho, že si připravíte z kořenové zeleniny, česneku a cibule se slupkami silný zeleninový vývar. Do polévky ale pak použijte zeleninu novou, čerstvou.
Pěknou nazlátlou barvu zeleninové polévky získáte tím, že nastrouhanou nebo nakrájenou mrkev orestujete na másle. Uvolní se tím vitamíny rozpustné v tucích a karoten. Polévka získá příjemnou nasládlou chuť a skvělou barvu.
Kysané zelí, krouhané zelí a jinou větší zeleninu před vložením do polévky překrájejte. Ušetří to sváteční ubrus i oblečení vašich hostů.
Do opravdu jemné polévky patří kousky másla, to se prostě ošidit nedá.
Čerstvé bylinky, pažitku nebo petrželku, samozřejmě dobře omyté, přidávejte až do talíře. Pokud si polévku necháváte na druhý den, nasekejte si bylinky čerstvé. Barva i chuť budou rozhodně lepší.
Na dobrý vývar použijte čerstvou morkovou kost a také kousek hovězího masa. Kost dodá sílu, ale maso dodává chuť. Kost i maso dávejte vždy vařit pro vývar do studené vody. Uvařený morek můžete smíchat s pažitkou, namočenou houskou, vejcem a do polévky si zavařit parádní morkové knedlíčky.
Zapomeňte na mouku s vodou nebo instantní prefabrikáty. Do sváteční české polévky patří jíška z hladké mouky dělaná na másle, do gulášovky, zelňačky nebo dršťkovky na ni použijte sádlo. Polévku můžete také zahustit rozdrobeným chlebem nebo přes sítko propasírovat část uvařené zeleniny.
Připravujete-li krémovou polévku, nešetřete na kvalitní smetaně. To do promixované nebo propasírované polévky všlehejte metlou nebo ručním šlehačem. Polévka tak bude jemná a nadýchaná.
Do krémových polévek je ideální ztracené vejce, přidat ale můžete krutony z bílého chleba, opražená dýňová nebo slunečnicová semínka. Skvěle se také hodí plátky česneku orestované dozlatova na troše másla.