Neurologové se stále nemohou shodnout, zda různé vitamínové preparáty dokáží zlepšit fungování mozku a paměti. Nicméně prokazatelně dobrému fungování našeho mozku prospívá lehká středomořská strava. Tedy dostatek kvalitních ryb, nejlépe těch tučných, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos nebo tuňák. Super důležitou zbraní je listová zelenina.
Dostatek tmavě zelené listové zeleniny, která obsahuje lutein v kombinaci se zdravým olivovým olejem je pastvou pro mozek, ale zároveň chlorofyl. Typické zelené barvivo listové zeleniny funguje jako vynikající čistič naší krve od volných radikálů, plísní nebo kvasinek a posiluje náš imunitní systém. Naopak si ubližujeme trans-mastnými kyselinami, nadměrnou konzumací uzenin a palmového oleje. Tyto potraviny mohou v buňkách ovlivňovat receptory reagující na hormon inzulín a způsobovat jejich rezistenci.
Pro dobré fungování mozku a paměti tedy častěji navštivte oblíbenou španělskou nebo řeckou restauraci a doma konzumujte dostatek zelených salátů a tmavé listové zeleniny. A pokud nejíte ryby, nevadí. V avokádu, vejcích a zejména pak v ořechách a třeba slunečnicových a dýňových semínkách najdete výživných látek pro mozek dostatek.