4 porce
- 500 g červené řepy
- 60 g cukru krupice
- 1 celá skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- pár proužků pomerančové kůry
- 2 jarní cibulky
- lžička dobré hrubozrnné hořčice
- 1 limetka
- čerstvě mletý pepř
- pár listů dubového salátu
- 2 menší pomeranče
- 100 g majonézy
- 80 g vlašských ořechů
- lžíce medu
- sůl
1) V půl šálku vody si rozpustíme cukr, špetku soli, přidáme pomerančovou kůru a koření. 5 minut povaříme. Červenou řepu oloupeme, dáme do malého pekáčku, přelijeme svařeným nálevem a upečeme asi 30 minut doměkka. Necháme zchladnout a poté nastrouháme nahrubo.
2) V misce smícháme hořčici, šťávu z limetky a najemno nasekanou jarní cibulku. Přidáme řepu, opepříme a případně dosolíme. Vše řádně promícháme a necháme v chladu odležet.
3) Majonézu smícháme s trochu limetové šťávy a kůrou z půlky limetky a dáme vychladit.
4) Oloupané pomeranče nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky, lehce je pocukrujeme a zprudka opékáme na pánvi, až nám zkaramelizují.
5) Vlašské ořechy přesekáme, nasucho opečeme na pánvi, poté přidáme med a lehce osolíme. Necháme chvilku zkaramelizovat.
6) Na listy dubového salátu kulatým tvořítkem nebo lžící přendáme porce vyhlazeného tataráku z řepy, přidáme několik plátků zkaramelizovaných pomerančů, lžičku limetkové majonézy a nakonec zasypeme sekanými zkaramelizovanými ořechy. Podáváme s bílou opečenou bagetkou a suchým bílým vínem.